3. DEZVOLTAREA MOTORIE – MERSUL

Buna,

Bine ai venit pe avem-gemeni!

Cei mici in ciuda faptului ca sunt gemeni nu se aseamana la nimic, nici fizic, nici in ceea ce tine de dezvoltarea motricitatii.

Alexandru pe la 6 luni a inceput sa stea in fundulet, pe la 7 luni mergea foarte bine de-a busilea, pe la 8 luni a reusit sa se ridice si sa mearga de-a lungul canapelei, patului… iar de la varsta de 10 luni a inceput sa mearga singurel, fara sprijin. In numai o saptamana deja era veteran. Parca mergea de cand lumea. Mai cadea din cand in cand, dar se ridica si o lua de la capat.

De fiecare data am incercat sa ii incurajez si sa ii felicit pentru orice au reusit sa faca si ori de ori mai cadeau sau nu le iesea ceea ce incercau, ma faceam ca nu am vazut si ca nimic nu s-a intamplat, motiv pentru care ei nu s-au lasat intimidati, din contra parca erau din ce in ce mai motivati sa stapaneasca cat mai bine noua abilitate dobandita.

Radu in schimb a facut totul de-a-ndoaselea, a mers de-a busilea pe la 7 luni, pe la 8 luni se ridica din pozitia de-a busilea direct in picioare pe canapea, pat etc si abea pe la 10 luni a stat in fundulet. Pe la 11 luni a inceput sa se catere in pat, pe masuta de cafea, scaune etc. si a invatat sa se dea jos, fara ajutor, foarte rapid, iar sa mearga a invatat abea la 15 luni.

Cand au implinit 17 luni am inceput sa ii invatam sa urce si sa coboare scari. Primele 2 dati am tinut copii de manuta si i-am incurajat sa coboare si sa urce doar 3 trepte. Spre uimirea noastra au invatat atat de repede incat a 3 a oara deja au coborat, iar la intoarcere au urcat 4 etaje fara nicio ezitare, bineinteles tinuti de manuta. Nu i-am presat, nu i-am grabit. Le-am aratat doar ce au de facut si i-am incurajat continuu.

Cat tine de motricitatea fina, inca de cand am inceput diversificarea, la 5 luni, le-am pus pe masuta cate o bucatica de morcov sau de mar, incat ei sa invete sa apuce, sa tina in manute si sa mestece.

Usor, usor le-am pus si lor in fata cate o lingurita, am introdus canita cu cioc, le-am cumparat jucarii pentru stimularea motricitatii si de fiecare data am incercat sa ii invatam cum sa le foloseasca.

Ei sunt niste copii tare curiosi si perseverenti motiv pentru care au prins destul de rapid cum se folosesc jucariile respective si pe zi ce trece am incercat sa ii invatam cat mai multe lucruri.

Le-am dat cate un creion si o coala de hartie si i-am invatat sa mazgaleasca.

Le-am dat cate o carticica si le-am aratat cum se dau paginile.

Pentru ca jucariile pentru stimularea motricitatii sunt destul de scumpe, iar baietii dupa ce reusesc sa le ansambleze se plictisesc de ele, ne-am gandit ca nu ar fi rau daca i-am invata sa tina in manute si sa foloseasca cat mai bine obiecte care deja sunt in casa (lingurita, pahar, creion, carti etc).

Daca ti-a placut articolul lasa-mi un mic comentariu!

Cu drag,

Cecilia Buturca

Leave a Reply

Your email address will not be published.