9. ALAPTAREA

Buna,

Bine ai venit pe avem-gemeni!

Copilul se naste cu reflexul de cautare a sanului si de supt.

In timpul alaptarii mama nu este normal sa aiba niciun discomfort. Daca te dor sanii sau sfarcul in timpul in care bebelusul suge inseamna ca acesta nu este pus corect la san.

Pozitia corecta de alaptare:

 • Mama trebuie sa se aseze cat mai confortabil,
 • Copilul este asezat pe o parte, cu corpul cat mai aproape de corpul mamei,
 • Se duce copilul la san, nu sanul la copil,
 • Mamelonul este cuprins intre buzele sugarului,
 • Nasul acestuia este liber pentru a respire cat mai bine,
 • Mama cuprinde mamelonul intre aratator si degetul mijlociu si il apasa cu degetul mare al mainii opuse sanului la care suge bebe.

Durata supt in primele zile este de 5 min la fiecare san, iar cand secretia lactara s-a instalat bebe este lasat 10-15 minute la san, iar dupa ce mamelonul s-a calit copilul este lasat la san pana cand sanul este golit de lapte.

Mai jos ai cateva pozitii de alaptare in cazul unui copil, dar si cateva pozitii de alaptare simultana, in cazul gemenilor.

Eu am nascut intr-o zi de joi. Vineri de dimineata, la ora 6:00 mi-a fost scoasa sonda si am fost sfatuita de catre asistente sa ma misc cat pot de mult, urmand ca la ora 12:00 sa imi vizitez baietii si sa incerc sa ii alaptez. Tin minte si acum cat de entuziasmata eram. Abea asteptam sa imi vad baietii si sa ii tin in brate, dar din pacate, pentru ca m-am simtit rau am reusit sa ajung la ei abea sambata dimineata.

Cand i-am vazut am avut cel mai minunat sentiment pe care l-am simtit vreo data. I-am luat pe rand in brate si i-am pus la san. In acel moment, pentru ca nu simteam ca s-ar intampla ceva in sanul meu si nici nu vedeam vreo picatura de lapte, napadita de emotii si de ganduri, in special ca nu am lapte pentru copii mei, am chemat asistenta si i-am spus nemultumirea mea, plangand. Am avut noroc de o asistenta tare draguta care a si venit la mine si mi-a zis ca asa ceva nu este posibil. Aceasta mi-a apasat pe sfarc si intr-o clipita a tasnit colostrul. Nu pot descrie sentimentul de satisfactie pe care l-am avut. I-am multumit pentru ajutor apoi mi-am pus copii la san, pe rand.

Am mai stat in spital pana duminica, timp in care am mers sa imi alaptez copii din 3 in 3 ore. In tot acel timp nu am avut nicio problema cu sanii. Ii simteam cum se umfla, dar nu ma dureau, in schimb unei alte fete din salon i s-au umflat sanii atat de tare si au apucat-o niste dureri cumplite. Imi aduc aminte si acum cum plangea de dureri saraca de ea.

Spre norocul meu, intamplarea ei m-a ajutat pe mine foarte mult ca sa aflu ce am de facut. Aceasta a fost vizitata de o ruda care era asistenta medicala. De fel nu sunt bagacioasa si nici nu stau cu urechile ciulite la discutiile altora, dar de aceasta data am facut-o, deoarece persoana aceea ii explica ce are de facut pentru a-si calma sanii.

In cateva ore am fost externata si eu, iar la scurt timp si sanii mei au devenit umflati si durerosi. In acel moment am inceput sa aplic sfaturile tipei din spital si in scurt timp mi-am revenit.

Uite ce am facut:

 1. M-am spalat cu apa rece pe sani
 2. M-am masat cu ulei de masline in ordinea acelor de ceasornic de cateva ori la fiecare san.
 3. Am masat fiecare san, cu degetul mare de la subtioara spre sfarc pana am inceput sa nu mai simt asa de umflati ganglionii din acea zona.

Am facut acest masaj dupa fiecare supt timp de o saptamana.

La fiecare alaptat procedam in felul urmator: puneam copilul la un san, apoi mulgeam sanul respectiv, faceam acelasi lucru si la celelelt san, unde puneam al doilea copil, iar dupa ce mulgeam ce mai ramanea, daca mai ramanea ceva, imi spalam sanii cu apa rece apoi ii masam cu ulei.

Eu am reusit sa imi alaptez copii doar 6 luni si din pacate doar pentru ~4 saptamani i-am alaptat exclusiv la san, in cea de-a II a luna, in rest le-am dat completare lapte praf.

In cele ~4 saptamani dupa ce alaptam bebelusii si mai insistam si cu completare, gandindu-ma ca poate nu s-au saturat, ma mulgeam si reuseam sa scot din fiecare san intre 40 si 60 ml de lapte. Acest lapte il pastram in frigider pana la urmatorul supt cand il dadeam completare.

Acum, daca as putea intoarce timpul, nu le-as mai fi dat completare.. Probabil baietii se saturau din supt, pentru ca oricum mai mult de 30 ml nu mai sugeau din biberon, dar eu ma temeam ca nu au mancat copiii suficient si mai bine sa le dau si completare. Dupa aceasta perioada de ~4 saptamani nu am mai reusit sa scot lapte din san in timpul mulsului si din nou m-am gandit eu ca poate nu am lapte suficient si mai bine sa le dau si completare decat sa las copiii nemancati. Acum as face altfel, dar e prea tarziu. Daca voi mai avea ocazia sa fiu mama din nou deja stiu ce am de facut.

Dupa 3 saptamani in care mi-a fost teama sa alaptez simultan bebelusii am prins curaj si am incercat sa ii alaptez in acelasi timp. Imi aduc si acum aminte cat de frica imi era si cat de stangace eram, mai ales ca nu am avut perna de alaptare, dar inventiva cum sunt de fel am gasit numaidecat o solutie. Cum am facut eu? Am folosit 3 perne. Pregateam biberoanele cu lapte, prosopele pe care le puneam sub barbia bebelusilor ca sa nu dea lapte pe ei, le puneam pe toate langa mine, apoi ma puneam turceste in pat, cu un bebe intr-o parte si altul in cealalta. Imi puneam cate o perna pe langa picioare si alta mai putin inalta peste picioare. Apoi luam cate un bebelus pe care il puneam cu capul la san si corpul pe langa corpul meu, cu mainile tineam sanii in gurita copiilor, iar cu coatele ii tineam fixati pe langa corpul meu. Dupa ce terminau de supt ii lasam in aceeasi pozitie, le puneam prosopelele sub barbie, iar cu ambele maini sustineam fiecare biberon in gurita lor.

Mai jos ai ratia medie de lapte pe care trebuie sa o consume un bebelus in functie de varsta pe care o are.

                LUNA 1

 • Saptamana I – 200-400 ml/zi
 • Saptamana II – 400-550 ml/zi
 • Saptamana III – 450-600 ml/zi
 • Saptamana IV – 500-650 ml/zi

               LUNA 2 -LUNA 6

 • 700 ml-900 ml/zi (120-180ml/masa, nu mai mult de 1 l de lapte pe zi)

               LUNA 6-LUNA 12

 • 180 ml/masa

               DUPA 1 AN

 • 400-600 ml/zi

Daca ti-a placut articolul lasa-mi un mic comentariu!

Cu drag,

Cecilia Buturca

Leave a Reply

Your email address will not be published.