7. PRIMA BAITA

Buna,

Bine ai venit pe avem-gemeni!

Deoarece sotul meu are destul de multa experienta in ceea ce tine de copii el a fost cel care le-a facut prima data baita baietilor si tot el a fost cel care mi-a aratat si mi-a explicat fiecare pas in parte referitor la igiena de dupa baie.

Pe langa ceea ce stia sotul meu am mai folosit si informatiile primite de la pediatru cat si cateva tehnici pe care le-am citit in diverse carti despre bebelusi.

In ceea ce tine de baita bebelusilor noi am procedat astfel:

– pana in momentul in care buricul a cazut, iar pielea din acea zona s-a inchis nu am spalat copii in cadita. Am folosit un lighean mai mic in care puneam apa calda. La fel am procedat si mai tarziu cand temperatura din camera era sub 22° C

– cu un prosopel din bumbac inmuiat in apa stergeam fata bebelusului

– dupa ce stergeam fata copilului puneam 2, 3 picaturi de sampon pentru bebelusi in apa, inmuiam prosopelul, il storceam si stergeam mai intai capul, pavilionul urechii, gatul, manutele, abdomenul, evitand zona buricului, spatele, piciorusele, putulica, pe care o si decalotam, iar intr-un final stergeam si funduletul.

– tamponam usor zona buricului cu o bucata de tifon cu Betadina, iar apoi puneam Baneocin pudra

– zona funduletului o pudram si puneam scutecelul

– restul corpului il masam cu ulei de cocos. Incepeam mai intai cu manutele, abdomenul si spatele, pentru a putea pune bluzita pe copil, iar apoi ma ocupam de picioruse unde masam asa cum am fost invatata de pediatru: talpita o masam cu degetele mari dinspre calcai spre degetele picioruselor de cateva ori, apoi masam prin ciupire usoara piciorusul bebelusului dinspre pulpa spre glezna.

– dupa ce buricul s-a inchis am putut sa ii spal in cadita. Am procedat ca si mai sus atat ca cei mici erau bagati in apa, apa din cadita era de 10-15 cm.

– Cu cele 4 degete de la mana stanga sustineam copilul, care era intins pe spate, de subtioara lui stanga, iar degetul mare cuprindea umarul copilului. Capul si gatul bebelusului se sprijineau pe bratul meu, iar mana dreapta imi era libera sa pot spala bebelusul.

– dupa ce piticul era curatel puneam mijlocul prosopului sub barbia mea, ridicam cu ambele maini copilul pe care il luam in brate, asezandul cu spatele la mine pe prosopul pe care il tineam sub barbie, apoi folosindu-ma pe rand de cate o mana, infasam copilul in prosop.

Daca ti-a placut articolul lasa-mi un mic comentariu!

Cu drag,

Cecilia Buturca

Leave a Reply

Your email address will not be published.