6. IGIENA BEBELUSULUI

 

 

Buna,

Bine ai venit pe avem-gemeni!

Cand am fost externata din spital, pe langa analizele si biletele de externare din spital, atat ale mele cat si ale baietilor, am primit si o coala A4 pe care erau enumerate cateva tehnici simple referitoare la igiena bebelusului si cateva exemple de medicamente pe care ar trebui sa le am in casa (pentru colici, febra etc).

Tot atunci am fost informati ca in intre 4-6 saptamani de viata a baietilor ar fi bine sa ne prezentam pentru ecografia de sold. Se pare ca este o practica uzuala pentru a depista timpuriu orice malformatie sau problema pe care ar putea sa o aiba cel mic.

Constiincioasa cum sunt din fire, am urmat pas cu pas cele scrise acolo, la care am adaugat si ceea ce m-a invatat pediatrul, in urma vizitei de acasa.

In fiecare dimineata, dupa ce alaptam baietii, ii schimbam si ii mai lasam putin sa li se aseze si lor lapticul

in burtica, timp in care ma dezmeticeam si eu la randul meu, procedam astfel:

– stergeam ploapele copiilor cu o bucatica de tifon pe care puneam ser fiziologic, dinspre exteriorul spre interiorul ploapei. Fiecare ochisor era sters cu o bucatica de tifon noua. Nu foloseam acelasi tifon pentru ambii ochi.

– stergeam fata cu o bucatica de tifon si apa termala. Apa termala o aplicam pe tifon, nu direct pe fata bebelusilor.

– stergeam gurita, in sensul acelor de ceasornic, cu o bucatica de tifon pe care puneam glicerina boraxata. Asa cum m-au invatat asistentele din spital, am infasurat bine pe deget acea bucata de tifon, deoarece bebelusul in clipa in care simte gustul dulce al glicerinei incepe sa suga si iti poate trage tifonul de pe deget.

– le curatam nasucul cu aspirator nazal si ser fiziologic.

– o data pe saptamana le taiam unghiutele de la maini si de la picioare. La manute le taiam pe rotund ca sa nu se zgarie, iar la picioruse le taiam drepte ca sa nu existe riscul sa creasca vreun colt de unghie in carne. Aceasta informatie am gasit-o intr-o carte despre bebelusi.

Daca ti-a placut articolul lasa-mi un mic comentariu!

Cu drag,

Cecilia Buturca

Leave a Reply

Your email address will not be published.