4. CAMERA BEBELUSULUI

Buna,

Bine ai venit pe avem-gemeni!

Indiferent ca ai o locuinta cu mai multe camera sau o locuinta mai mica indicat este ca locul in care va fi instalat bebelusul sa fie intr-o camera luminoasa, usor de aerisit.

Hainutele copiilor trebuie sa fie tinute separate de hainele fratilor sau ale celorlalti membri ai familiei.

Este necesar ca macar in primele luni de viata a bebelusului sa se faca curatenie zilnic in camera respectiva cu o carpa umeda sau cu aspiratorul (nu este indicat sa dai cu matura pentru ca praful se va ridica in aer si poate provoca alergii bebelusului).

Mare atentie si la prize. Acestea pot devein un mare pericol in lunile urmatoare in care bebelusul poate avea acces la ele. Acestea trebuie sa fie prevazute cu dispositive special de siguranta sau acoperite cu leucoplast.

Aerisirea se face zilnic, cel putin o jumatate de ora inainte de somnul de seara pentru ca aerul viciat din camera sa fie inlocuit cu aer proaspat, curat.

Temperature din camera, in timpul iernii, este indicat sa fie intre 22-24 grade C.

In timpul baitei este recomandat ca in incapere sa fie 24 grade C.

In functie de temperature din camera noi am imbracat baietii in timpul noptii folosind informatiile din imaginea alaturata.

Indicat ar fi ca mobilierul din camera sa fie redus la strictul necesar, dar daca acest lucru nu este posibil ar fi bine sa eviti ca in partea de jos a camerei, unde poate ajunge bebelusul, sa fie lucruri care l-ar putea rani.

Pentru ca nu avem o locuinta prea mare noi am dormit de la inceput in aceeasi camera cu baietii.

In camera noastra pe langa mobilierul deja existent am mai achizitionat:

–          patut

In patutul copilului nu trebuie sa fie prea multe lucruri pentru ca exista riscul de sufocare.

Noi am folosit un patut de campanie pentru gemeni. Acesta avea atasat si doua cosuri pe care le-am putut folosi pana la varsta de 6 luni a baietilor pentru ca dupa acest moment unul dintre ei a inceput sa stea in fundulet si

exista riscul sa cada din acele cosulete.

Ulterior le-am mai cumparat un patut de campanie incat fiecare copil sa doarma in patul lui, deoarece ei sunt destul de agitate si exista pericolul sa se raneasca unul pe celalalt.

In patut, cat si in cosulete, pe langa cearsaful de pe salteluta noi am mai folosit si cate o perna antisufocare in care puneam copilul pe o parte.

Aceasta este indicate in primele luni de viata a bebelusului pentru ca nu ii permite sa se rostogoleasca si astfel nu se poate sufoca, dar si in cazul in care regurgiteaza, stand pe o parte, nu exista riscul de a se ineca.

Pe timpul iernii noi am folosit un sistem de infasare in timpul somnului, ulterior am folosit saci de dormit. Astfel nu am mai avut grija ca cei mici se dezvelesc sau se pot sufoca cu paturica.

In imaginea alaturata sunt baietii in primele zile de viata infasati in sistemul de infasare si pusi in pernutele antisufocare.

–          masa de infasat

Noi am cumparat o masa de infasare din lemn, sub care aveam si o polita pe care am pus la indemana tot ceea ce ne trebuia pentru ingrijirea bebelusilor: pampers, servetele umede, prosopele, pudra, creme etc.

–          dulapior

Noi am hotarat ca hainutele baietilor sa le tinem in cutii din plastic de depozitare pentru ca nu aveam loc sa mai punem inca un dulap in camera si astfel le-am putut pune la indemana, iar mai tarziu, cand cei mici au inceput sa umble prin camera, am putut sa le punem mai sus pe niste rafturi la care cei mici nu aveau cum sa ajunga.

De asemenea noi am mai cumparat incat sa avem mereu la indemana:

–          cadita

–          pudra, creme special pentru iritatii, ulei de cocos – pentru masaj

–          gel de dus 2 in 1 pentru bebelusi

–          aspirator nazal, ser fiziologic, comprese sterile din tifon

–          umidificator de camera

–          nebulizator (pentru aerosol, in caz de raceli)

–          termometru care sa indice si umiditatea din camera (umiditatea optima este intre 40-60%)

–          sterilizator pentru biberoane

–          termos in care tineam apa calda pentru laptele praf, in timpul noptii

–          prosopele din bumbac

–          saci de gunoi

 

Daca ti-a placut articolul lasa-mi un mic comentariu!

 

Cu drag,

 

Cecilia Buturca

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.