14. DIVERSIFICAREA. RETETE (PARTEA II)

Buna,

Bine ai venit pe avem-gemeni!

Cand am inceput diversificarea piticii mei au fost destul de mofturosi, asa ca am inceput sa ma documentez si sa pun in practica diverse retete pe care le-am gasit.

Intr-un final am reusit sa ii fac sa pape tot, fara prea mari problem, chiar daca uneori mai sunt si ei maraiti. Cu rabdare orice se poate.

Pentru ca eu sunt de parere ca in primul rand trebuie sa mancam alimentele care se gasesc in tara noastra, iar apoi putem sa testam si alimente din alte tari, eu am insistat ca baietii mei sa se obisnuiasca cu mancarurile noastre traditionale.

Mai jos ai un rezumat cu mancarurile care au mers la noi. Sper sa te ajute si pe tine.

  1. Mic dejun de la ora 7:00 – 150 ml lapte, iar de la 1 an am inceput sa le dau suplimentar, cat au dorit ei sa manance:

– omleta cu telemea, trasa in unt

– paine prajita cu unt

– paine prajita cu branzica tartinabila

– paine cu branzica tartinabila si sunca de pui/curcan

– paine cu branzica tartinabila si cascaval

  1. Gustarea de la ora 10:00 – suc de mar si morcov, suc de portocala, nectarina cu mango, mar cu para. Dupa 7/8 luni au refuzat sucul de fructe asa ca am inceput sa le dau doar fructe pasate. Am preferat sa le dau mai des mar pasat. Dupa varsta de 1 an le-am dat bucatele de fructe, foarte rar am mai pasat fructele.
  2. Pranz intre orele 12:30 – 13:30
  • Felul I – supa crema de radacinoase (morcov, pastarnac, telina, ceapa, ardei – mai tarziu le-am pus si cate o rosie – si ulei de masline). Fierbeam legumele mentionate mai sus timp de o ora, scoteam ardeiul si ceapa, puneam o lingura de ulei de masline apoi blenduiam acele legume.

Imi ieseau 300 ml-400 ml de supa.

  • Felul II

– piure de cartofi cu galbenus de ou de prepelita si unt,

– mamaliga cu galbenus de ou de prepelita, iaurt si unt,

– mancare de fasole verde cu carne de curcan (fasole verde, morcov, pastarnac pe care le fierbeam timp de o ora. La final strecuram legumele, adaugam 1 lingurita de ulei de masline peste ele si carnea pe care o fierbeam separate, in prima luna, ulterior am fiert-o impreune cu legumele, apoi le blenduiam si mai completam cu putina zeama in care au fiert legumele pentru ca piureul sa fie mai moale),

– mazare cu carne de curcan (mazare, morcov, pastarnac – procedam ca si mai sus),

– pilaf cu carne de curcan (orez, morcov, pastarnac – procedam ca si mai sus),

– pilaf cu ficatei (orez, morcov, pastarnac – procedam ca si mai sus – ficatelul se tine 1 h in lapte, apoi se fierbe 15 min in lapte si inca 10 min in apa cu ceapa, apoi se paseaza cu o furculita si se amesteca cu pilaful)

             4. Gustarea de la ora 16:00

  • taietei cu lapte si putina esenta de vanilie,
  • tapioca cu mar copt,
  • iaurt cu mar copt,
  • iaurt cu banana.

             5. Cina de la ora 19:30 – 240 ml lapte cu cereal

Daca ti-a placut articolul lasa-mi un mic comentariu!

Cu drag,

Cecilia Buturca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *